جمعه


آدينه، 29 مرداد ماه 1389 برابر با 2010 Friday 20 August
قیمت نان چند صد برابر افزایش خواهد یافت
رادیو فرانسه: به گفتۀ وزیر بازرگانی امسال و همزمان با حذف دیگر یارانه ها، یارانۀ آرد و نان نیز حذف خواهد شد و قیمت آرد از 75 ریال به قیمت جهانی افزایش خواهد یافت. به گفتۀ او قیمت آرد آزاد در ایران هم اکنون 4500 ریال است. سعید مدنی پژوهشگر مقیم تهران پیش بینی می کند که در نتیجۀ این تصمیم اقشار فقیر فقیرتر و در زمینۀ بهداشت و تغذیه متحمل زیان های بیشتری شوند.
مهدی غضنفری وزیر بازرگانی دولت محمود احمدی نژاد گفته است که امسال یارانۀ آرد و نان همزمان با حذف دیگر یارانه ها هدفمند یا در واقع حذف می شود. مهدی غضنفری در ادامه افزوده است : تاکنون آرد یارانه ای به قیمت ٧٥ ریال و آرد آزاد به قیمت ٤٥٠٠ ریال عرضه می شد که با حذف یارانه ها قیمت آرد به بهای جهانی آن یعنی میان این دو قیمت عرضه می شود. در این حال، افزایش ناگهانی قیمت برق مصرفی در استانهای شمالی کشور موجی از نگرانی را در میان اقشار آسیب پذیر برانگیخته است. دیروز چهارشنبه محمد حسین عاقل منش عضو شورای اسلامی شهر رشت گفت که پس از مازندران حالا قبض های برق، مصرف کنندگان گیلانی را غافلگیر کرده است. این عضو شورای شهر رشت گفته است : به دلیل گرمای شدید تابستان امسال استفادۀ گسترده از وسایل خنک کننده موجب افزایش مصرف برق و افزایش مصرف برق موجب محاسبۀ تصاعدی بهای برق خانگی و بعضاً پرداخت جریمه به خاطر مصرف مازاد شده است. محمد حسین عاقل منش در انتها تصریح کرده است : از آنجا که قانون حذف یارانه ها هنوز به اجرا گذاشته نشده است، افزایش ناگهانی قیمت برق موجی از نگرانی به ویژه در میان اقشار آسیب پذیر اجتماعی در استانهای شمالی کشور به وجود آورده است.اما، حذف یارانه نان چه جایگاه و اهمیتی در سبد کالاهای مصرفی خانوارهای ایرانی دارد و حذف آن چه نتایجی به بار خواهد آورد؟سعید مدنی، پژوهشگر مقیم تهران، در پاسخ به این پرسش می گوید :اتفاقی که طی سه دهۀ اخیر در سبد غذایی خانوارهای ایرانی رخ داده این است که سهم پروتین ها نظیر گوشت قرمز یا گوشت سفید کم شده و در مقابل سهم کالاهای ارزان قیمت نظیر آرد و غلات در سبد غذایی مردم ایران افزایش یافته است. این سهم در شهرها حدود بیست درصد و در روستاها حدود سی درصد است. در واقع، آنچه دولت انجام می دهد نه هدفمند کردن یارانه ها، که همان حذف یارانه هاست. زیرا، در صورتی که یارانه ها حقیقتاً هدفمند می شد، باید منابع بیشتری به دهک ها و خانوارهای کم درآمد تعلق می گرفت. برای نمونه، در حال حاضر که هنوز یارانه ها به طور کامل حذف نشده اند، ده تا بیست درصد خانوارهای ایرانی قادر به تأمین کالری مورد نیاز روزانۀ خود نیستند و در نتیجه زیر خط فقر مطلق به سر می برند. این گروه جمعیتی در صورت حذف یارانه ها و یا نقدی شدن یارانه ها قدرت دفاعی کمتری خواهند داشت. نکته این است که یارانه ها در حال حاضر به طور مساوی میان دهک های مختلف جامعه تقسیم می شود و با حذف یارانه ها این دهک های کم درآمدند که بیشترین آسیب را خواهند دید. زیرا، میزانی را که دولت تحت عنوان یارانۀ نقدی قصد دارد به دهک های کم درآمد بپردازد به هیچ وجه جوابگوی نیازهای روزمرۀ آنان نیست و قادر به جبران نتایج تورمی ناشی از حذف یارانه ها نخواهد بود. بنابراین، اتفاقی که خواهد افتاد این است که فقرا فقیرتر خواهند شد و آسیب های بیشتری در زمینۀ تغذیه و بهداشت خواهند دید.

۱ نظر:

aliyeh گفت...

سلام طبق گفته‌های آقای مهندس احمد علی‌ هراتی نیک‌ صنایع فولاد، بزودی کارخانه‌های ذوب آهن باید درشون را ببندند زیرا دولت نرخ برق را برای کارخانه‌ها بالا برده است، و ما بهیچ وجه با آهن آلات وارد شده نمیتوانیم رقابت کنیم. ما اگر کوره‌های بهتری داشتیم بهترین آهن دنیا را میتونستیم تولید کنیم. اما متأسفانه همینطور که آقای هراتی نیک‌ گفته ما بخاطر لج کردن دولت با دنیا و تحریم‌های مختلفه، آهن را با هزینهٔ خیلی بالا تولید می‌‌کمنیم. بهترین نفت را داریم ولی‌ نمیتونیم تصفیه کنیم. بهترین سنگ آهن را هم داریم ولی‌ باید از خارج آهن بیاوریم .